Forside  »  Moderne Produksjon  »  Prosess  »  AGA på OTD:

AGA på OTD:

AGA_Midtun-w

Nitrogenkjøling ga større fleksibilitet og bedre mat

Drammen kjøkken KF produserer ca. 2000 porsjoner daglig for utkjøring til Drammen kommunes bo- og servisesenter og porsjonsmiddager til hjemkjøring samt omfattende cateringproduksjon. – Ved at vi Cryokjøler varmmaten vi produserer, kan den oppbevares i inntil 3 uker før bespisning, forteller Knut Are Midtun i Drammen Kjøkken.

En slik jobb krever god logistikk og trygg mat. Ved å hurtig kjøle maten med flytende nitrogen, blir kvaliteten bedre og leveringen mer effektiv.

– Dette er en mye mer effektiv løsning både for oss og våre kunder, sier fagkonsulent kvalitet i Drammen Kjøkken KF, Knut Are Midtun. Tidligere produserte de mat hver dag etter kok/server-metoden som måtte kjøres ut hver dag.

– Ved at vi Cryokjøler varmmaten vi produserer, kan den oppbevares i inntil 3 uker før bespisning. Nå ligger vi i forkant og kjører ut mat for tre og fire dager kun to dager i uken. Da kan den varmes opp igjen og er tilnærmet som nylaget. Det er adskillig mer effektivt og gir et bedre tilbud og produkt til brukerne.

 

Demonstrerte kjøleprosessen

AGA er stolte over å kunne levere flytende nitrogen til Drammen kommune etter en lang anbudsprosess. – Det har vært en lang prosess hvor vi blant annet inviterte representanter fra Drammen kommune til vårt fryse- og kjølelaboratorium i Helsingborg, forteller Area Sales Manager/Food Application Engineer Trond Kjærstad i AGA. – For oss og kunden er det viktig å kvalitetssikre beslutningene ved å gjennomføre reelle tester. Testkjøling/-frysing gir svar og trygghet for den videre prosessen. Ved å kjøle risgrøt, fikk representantene fra kommunen mange svar, noe som forenklet valgene i etterkant, mener han. – Hurtig nedkjøling er essensielt for å gi lang holdbarhet og god produktkvalitet. Dette påvirker i høyeste grad produksjonsplanlegging og logistikk.

For Drammen Kjøkken KF, viste deg seg at testene var avgjørende for valg av utstyr til teknologien. Metoden er rask og hygienisk.

 

Prosessen

Cryokjøling fungerer ved at man forstøver flytende nitrogen direkte på maten slik at den kjøles ned fra 70-80 grader til +1-4 grader. Arbeidstemperaturene i skapet varierer. Som regel startes en prosess ved å senke kammer-temperatur til mellom -20 og -40 C°. så utjevnes kammer temperatur til en arbeidstemperatur på mellom -20 og -25 C°.

Fryseskapene er sperret for lavere arbeids temperatur enn -80 C° 

Maten pakkes med MAPAX, en løsning for pakking i modifisert atmosfære.

For mer informasjon: Drammen Kjøkken, v/ Knut Are Midtun, mob: 941 65 811, e-post: Knut.Are.Midtun@drmk.no og AGA, v/ Trond Kjærstad, mob: 95 18 80 76, e-post: trond.kjerstad@no.aga.com